Produkty FinClub

Biuletyn

Wg. WHO : „Zdrowie – stan pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu (dobrego samopoczucia); to nie tylko całkowity brak choroby czy kalectwa.”

Choroby cywilizacyjne takie jak choroby układu krążenia, choroby nowotworowe, choroby przewodu pokarmowego, choroby układu oddechowego, otyłość, bezpłodność, bezsenność, depresja czy stres, będące plagą naszych czasów, zbierają coraz większe żniwo. Nasza uroda, na której firmy kosmetyczne zarabiają ogromne pieniądze, jest także odbiciem stanu wewnętrznego organizmu. Podstawowy wpływ na nasze zdrowie ma styl życia, a zwłaszcza nieprawidłowe, niepełnowartościowe, nieregularne odżywianie. Jemy najczęściej byle co i byle jak. Do tego dochodzi brak aktywności fizycznej, powodujący niedotlenienie organizmu, stres, przepracowanie i używki. Nieprawidłowe odżywianie i zaburzenia przemiany materii są przyczyną prawie 75% zgonów na świecie. Dlatego każdy z nas powinien wdrożyć w swojej rodzinie Program Ochrony Zdrowia, którego jednym z filarów powinna być suplementacja odżywiania z wykorzystaniem tzw. functional food.

Już w 390 roku p.n.e. Hipokrates powiedział: „Wszystkie choroby przychodzą do człowieka przez usta z pożywieniem”. „Niech pożywienie będzie dla ciebie lekarstwem, a lekarstwo twoim pożywieniem”.

Czy wiesz, że:

  • każdy z nas rocznie zjada ok. 700-1000 kg żywności, w której znajduje się ok. 6-8 kg konserwantów, sztucznych barwników, metali, pestycydów i innych substancji, które zdecydowanie nie są żywnością
  • w organizmie przeciętnego 20-latka jest już nagromadzonych ok. 14 kg szkodliwych substancji
  • 15 mln Polaków cierpi na niedobór witamin
  • co 2ga kobieta, co 3ci mężczyzna, co 6ste dziecko mają nadwagę
  • prawie 100% Polaków ma problemy z parodontozą z powodu nadmiernej konsumpcji cukru

Przemysłowo przetwarzana żywność, „wzbogacana” substancjami chemicznymi przyczynia się do powstawania nadwagi, chorób cywilizacyjnych, wzrostu negatywnych emocji i niekontrolowanych myśli, depresji, myśli samobójczych, bezsenności, gwałtów i agresji. Obecnie produkowana i spożywana żywność charakteryzuje się znacznymi niedoborami substancji pokarmowych, co powoduje powstawanie niedoborów w organizmie, a to z kolei wpływa na zdrowie. Przyczynami powstawania niedoborów w odżywianiu jest stosowanie sztucznych nawozów i pestycydów w uprawie roślin oraz hormonów i antybiotyków w hodowli zwierząt, uprawy monokulturowe ograniczające ilość składników odżywczych w żywności, dojrzewanie owoców i warzyw w „dojrzewalniach’, konserwowanie i napromieniowywanie żywności, produkty rafinowane (biała mąka, cukier, biały ryż), długie przechowywanie, głębokie mrożenie, niewłaściwe przygotowywanie do bezpośredniego spożycia, żywność GMO. Dodatkowo niedoborom sprzyja picie alkoholu, palenie papierosów, leki, zanieczyszczenie środowiska i stres.

Współcześnie nie jesteśmy w stanie zaopatrzyć się w zdrowe warzywa i owoce bez skażeń chemicznych, zawierających pełny zestaw niezbędnych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Medycyna zachodnia nie gwarantuje nam zdrowia, bo zajmuje się chorobami i ich leczeniem. Większość leków ma działanie objawowe, a nie przyczynowe, dlatego powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby zapobiegać chorobom i powinniśmy wziąć za to odpowiedzialność w nasze ręce. W zakres szeroko rozumianej profilaktyki powinna wchodzić suplementacja odżywiania.

Suplementacja to wzbogacanie codziennej diety w naturalne witaminy, minerały i inne składniki konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Suplementy diety zaś to aktywne metabolicznie substancje, uzupełniające pożywienie. Są to preparaty naturalnych biokompleksów witaminowych, mineralnych, enzymatycznych, czyli naturalnych związków wieloskładnikowych.

„W polskich rodzinach dieta jest wybitnie niedoborowa. Jedyna dziś rozsądna alternatywa dla niedoborów pokarmowych organizmu to suplementacja”. – Dr n.med. Brygida Adamek, Śląska Akademia Medyczna

Typowe składniki suplementów to:

  • substancje balastowe: błonnik (w tym fruktooligosacharydy), pektyny, śluzy
  • kwasy tłuszczowe – omega 3, omega 6, omega 9, CLA
  • witaminy, składniki mineralne, pierwiastki śladowe
  • wtórne substancje roślinne – polifenole, karotenoidy, fitohormony, alkaloidy, olejki eteryczne i inne
  • bakterie kwasu mlekowego
  • kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, winowy, bursztynowy, mlekowy)

Efekty prawidłowej suplementacji odżywiania i jej wpływ na zdrowie:

  • skuteczne odtruwanie organizmu z toksyn
  • poprawa przemiany materii
  • regeneracja narządów wewnętrznych
  • leczenie wrzodów przewodu pokarmowego
  • zwiększenie przyswajania spożywanych produktów
  • zwiększenie zdolności wchłaniania wapnia
  • skuteczne wzmocnienie systemu odpornościowego
  • łagodzenie stanów zmęczenia, niepokoju, nadpobudliwości nerwowej, depresji
  • silne działanie przeciwnowotworowe dzięki fitoskładnikom
  • usuwanie nieprzyjemnego oddechu i przykrego zapachu potu
  • łagodzenie zmian trądzikowych i innych zmian skórnych
  • regulowanie procesów wydalniczych – likwidacja wzdęć, zaparć i biegunek
  • zapobieganie bolesnym skurczom brzucha i infekcjom pęcherza moczowego
  • regulacja cyklu miesiączkowego
  • poprawa krążenia krwi i zapobieganie bolesnym skurczom mięśni
  • zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę
  • łagodzenie dolegliwości bólowych
  • zapobieganie żylakom
  • zmniejszanie uczucia głodu

Zapobiegawcza suplementacja odżywiania jest aktualnie konicznością dla każdego i powinna opierać się na suplementach pochodzenia roślinnego o kompleksowym, wielopoziomowym działaniu na organizm oraz na prawidłowo skomponowanym zestawie antyoksydantów.

Materiał opracowano na podstawie i za zgodą autora Pana Janusza Dąbrowskiego (na podstawie książki „Naturalne składniki w suplementach diety”)